Επιστημονική έρευνα ESPAD στα σχολεία

Υλοποιείται την περίοδο Φεβρουάριος-Απρίλιος 2019 η «Πανελλήνια επιστημονική έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές», Έρευνα ESPAD 2019, με τη συμμετοχή και 24.000 μαθητών από 400 Λύκεια της χώρας

Η «Πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές», έρευνα ESPAD

αποτελεί το ελληνικό σκέλος της ομώνυμης Πανευρωπαϊκής έρευνας (EuropeanSchoolSurveyProjectonAlcohol&otherDrugs, www.espad.org). Πανευρωπαϊκά, η έρευνα συντονίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Ιταλίας (National Research Council of Italy¾CNR, Πανεπιστήμιο της Πίζα) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, EMCDDA). Στην έρευνα συμμετέχουν περισσότερες από 35 χώρες της Ευρώπης.

Η Έρευνα ESPAD

Εστιάζει (αλλά δεν περιορίζεται)στη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών, την υιοθέτηση αναδυόμενων εξαρτητικών συμπεριφορών (π.χ., χρήση διαδικτύου, τζόγος, κλπ.), καθώς και στους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Στην Ελλάδα

η έρευνα ESPAD υλοποιείται –ανά τετραετία– από το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ» (από τα ιδρυτικά Ινστιτούτα του πανευρωπαϊκού προγράμματος ESPAD), αποτελώντας ουσιαστικά τη συνέχεια της αντίστοιχης έρευνας που διενήργησε στη χώρα μας η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Το 2019

το ΕΠΙΨΥ επαναλαμβάνει την Πανελλήνια έρευνα ESPAD για 6 συνεχόμενη τετραετία. Συμμετέχει σε αυτήν πανελλήνιο δείγμα μαθητών 15-17 ετών. Η έρευνα έχει σχεδιασθεί με τρόπο ώστε να παραγάγει α) αντιπροσωπευτικά δεδομένα για τη χώρα αλλά και για κάθε νομό και περιφέρεια της χώρας ξεχωριστά και β) συγκρίσιμα δεδομένα που επιτρέπουν τις τοπικές κοινότητες να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου διαχρονικά.    

Η σημασία της έρευνας

έγκειται στο ότι η πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD αποτελεί τη βασική δεξαμενή δεδομένωνστην Ευρώπηγια την αντικειμενική απεικόνιση του επιπέδου επικράτησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους, την παρακολούθηση του φαινομένου διαχρονικά, τη μελέτη των παραγόντων που την επηρεάζουν και το σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης. Απόρροια της σημασίας της έρευνας ESPAD σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ενεργή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (και μέσω αυτού ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στην οργάνωση της έρευνας και ιδιαίτερα την αξιοποίηση των στοιχείων της στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Στη χώρα μας,

τα αποτελέσματα της έρευνας ESPAD λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα, κυρίως μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, αποτελούν βάση στα σχετικά Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και απηχούν στο έργο των επαγγελματιών, οι οποίοι αξιοποιούν τα ευρήματα της έρευνας για το σχεδιασμό δράσεων προαγωγής της υγείας.

Σημειώστε ότι:

  • Η έρευνα έχει εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας
  • Η συλλογή των δεδομένων θα γίνει με τη μαζική χορήγηση ανώνυμου ερωτηματολογίου στους μαθητές συνολικά τριών (3) τμημάτων (ένα τμήμα ανά τάξη Λυκείου), το οποίο έχει επιλεγεί τυχαία από το ΕΠΙΨΥ.
  • Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, τα τρία τμήματα θα δεσμευθούν ταυτόχρονα για δύο διαδοχικές διδακτικές ώρες, οι οποίες θα καθοριστούν αποκλειστικά από τη διοίκηση του σχολείου.
  • Η χορήγηση των ερωτηματολογίων στην τάξη θα γίνει από εκπαιδευμένους συνεργάτες του ΕΠΙΨΥ (στις περισσότερες περιπτώσεις, από στελέχη των τοπικών Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας), με τη διακριτική παρουσία του/της εκπαιδευτικού.
  • Για τη συμμετοχή των μαθητών στην έρευνα θα ζητηθεί εκ των προτέρων η γραπτή συναίνεση των γονιών.
  • Η ανάλυση και η παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας θα γίνει αποκλειστικά από το ΕΠΙΨΥ με τη μορφή συγκεντρωτικών στατιστικών δεδομένων σε επίπεδο χώρας, όχι δήμου, σχολείου ή τμήματος.

Πληροφορίες/Επαφή

Επιστημονικά Υπεύθυνη της έρευνας ESPAD στην Ελλάδα

Άννα Κοκκέβη

Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Παν/μου Αθηνών

Μέλος ΔΣ ΕΠΙΨΥ

Τ: 2106170816 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ερευνητική ομάδα

Τάσος Φωτίου, PhD

Τ:2106170849 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μυρτώ Σταύρου, MSc

Τ: 2106170840 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ελευθερία Καναβού, MSc

Τ: 2106170844 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

     

Κεντρική Γραμματεία ΕΠΙΨΥ

Δ/νση: Σωρανού του Εφεσίου 2, 11527 Αθήνα

Ταχ. Δ/νση: Τ.Θ. 66517,  15601 Παπάγου

Τ:  2106170803-5

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.