Κέντρο Ψυχικής Υγείας του 6ου τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής

kentro psyxikhs ygeias

Είναι υπηρεσία ψυχικής υγείας, που λειτουργεί από το 2009 και παρέχει υπηρεσίες στους κατοίκους του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής και συγκεκριμένα στις περιοχές Παπάγου, Χολαργού, Χαλανδρίου, Ελληνορώσων και Ψυχικού.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας, εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης “Ψυχαργώς”.

Την επιστημονική και διοικητική ευθύνη λειτουργίας του έχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.).

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας απευθύνονται ενήλικα άτομα ή έφηβοι (άνω των 16 ετών) που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με παραπομπή από άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, από κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης ή και από επαγγελματίες υγείας.

Στόχος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας είναι η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση / θεραπεία όλου του φάσματος των ψυχιατρικών και ψυχολογικών προβλημάτων, αλλά και η προαγωγή και βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

 • συμβουλευτική σε άτομα με προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα
 • διαγνωστική εκτίμηση και εκτίμηση αναγκών
 • ψυχολογική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών
 • ψυχιατρική διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση
 • παρέμβαση στην κρίση που δημιουργούν οι ψυχικές διαταραχές
 • ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση
 • πρόληψη και πρώιμη παρέμβαση
 • συμβουλευτική σε ομάδες και οργανισμούς

Όλες οι υπηρεσίες και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στο Κέντρο στηρίζονται στην εξατομικευμένη προσέγγιση, προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου που ζητά τις υπηρεσίες του και περιλαμβάνουν: ατομική ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Παράλληλα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας αναπτύσσει, σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των φορέων της περιοχής ευθύνης του σε θέματα ψυχικής υγείας, με στόχο:

 • την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών,
 • την αναγνώριση και έγκαιρη αντιμετώπισή τους,
 • τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας και την καταπολέμηση του “στίγματος” που την περιβάλλει,
 • την οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας για τον ψυχικά ασθενή, και
 • την αγωγή υγείας και ψυχικής υγείας του πληθυσμού

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας συνεργάζεται με όλες τις άλλες υπηρεσίες υγείας του 6ου Τομέα και κυρίως με την Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Γενηματάς”, την Πανεπιστημιακή Κλινική του “Αιγινήτειου” Νοσοκομείου και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγ. Παρασκευής.

Η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στηρίζεται στις βασικές αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής παρέμβασης, όπως:

 • H oλοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα
 • H τομεοποίηση, δηλαδή η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, μέσα στην κοινότητα
 • Η διασφάλιση της συνέχειας στη θεραπευτική φροντίδα προς τον εξυπηρετούμενο, επιδιώκοντας την αποφυγή του εγκλεισμού του σε ψυχιατρική κλινική.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

είναι ένας βασικός θεσμός με τον οποίο πραγματοποιείται η αποκέντρωση των ψυχιατρικών υπηρεσιών, από την ασυλική τους μορφή στην κοινοτική, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Ψυχιατρικής.

Ακολουθεί τις αρχές και βέλτιστες πρακτικές που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε έναν τοπικό πληθυσμό, αντίστοιχων των ψυχιατρικών του αναγκών, κινητοποιώντας ένα σύστημα προσιτών υπηρεσιών και ένα ευρύ φάσμα πόρων, που παρέχουν καλά τεκμηριωμένες θεραπευτικές υπηρεσίες σε άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Παράλληλα, δραστηριοποιείται με τον πλέον ολιστικό τρόπο για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, αλλά και τη συνολική βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας του τοπικού πληθυσμού

Η επιστημονική - θεραπευτική ομάδα του Νοσοκομείου Ημέρας απαρτίζεται από Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλεύτριες και διοικητικό προσωπικό.

Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας είναι ο Ψυχίατρος Ιωάννης Δημόπουλος και επιστημονική σύμβουλος η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Μ. Οικονόμου

Το Κ.Ψ.Υ. σήμερα (Μάιος 2017) στελεχώνεται από το κάτωθι στελεχιακό δυναμικό:

2                       Ψυχίατροι πλήρους απασχόλησης

1                       Ψυχίατρος μερικής απασχόλησης

6                       Ψυχολόγοι πλήρους απασχόλησης (οι 2 με συμβάσεις έργου)

4                       Κοινωνικοί Λειτουργοί πλήρους απασχόλησης

2                       Στελέχη διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης πλήρους απασχόλησης

1                       Στέλεχος διοίκησης (μερικής απασχόλησης)

1                       Στέλεχος υποδοχής

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 το πρωί  έως τις 15.30 το απόγευμα. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το πρόγραμμα του Κέντρου επεκτείνεται έως τις 18.00 το απόγευμα. Το Κέντρο δεν λειτουργεί κατά τις επίσημες αργίες.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν.

Πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορεί να πάρει κάθε ενδιαφερόμενος στα τηλέφωνα: 210 61 70 071  &  210 61 70 072