Ανακοίνωση θανάτου του στελέχους του ΕΠΙΨΥ και διοικητικού υπευθύνου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Χονδρού

by Epipsi
Εμφανίσεις: 748

 XONDROS4 1

Με θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του πολύτιμου στελέχους του ΕΠΙΨΥ και διοικητικού υπευθύνου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Χονδρού.
 
Ακολουθεί ο επικήδειος που εκφωνήθηκε από την Υπεύθυνη του Τομέα Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΠΙΨΥ, Ελένη Καββαδία, στην εξόδιο ακολουθία στο Κοιμητήριο Π. Φαλήρου, την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

 

Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν στην παράξενη θέση να πρέπει να μιλήσω για τον Δημήτρη και όχι με τον Δημήτρη. Με τον Δημήτρη μιλούσαμε από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο ΕΠΙΨΥ σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Είχε ένα μοναδικό τρόπο να σε κάνει να νιώθεις άνετα μαζί του, να τον εμπιστεύεσαι και να μοιράζεσαι ό,τι σε απασχολούσε - προσωπικό ή επαγγελματικό.  

Στο ΕΠΙΨΥ ήρθε το 2000 όταν ανέλαβε την ΜΥΠΕΠ (Μονάδα Υποστήριξης, Εμψύχωσης και Παρακολούθησης φορέων υλοποίησης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ). Τότε ξεκίνησε και η ενασχόληση του με το χώρο  της ψυχικής υγείας. Αμέσως φάνηκαν η πρωτοποριακή σκέψη του, οι καινοτόμες ιδέες του, αλλά πάνω από όλα η δυνατότητά του να κάνει πράξη ό,τι έβαζε στόχο. 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Μονάδας, ανέλαβε και τη συνέχειά της, την ΜΥΠ (Μονάδα Υποστήριξης και Παρακολούθησης φορέων υλοποίησης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ). Ήταν ο άνθρωπος  που ενέπνεε  τους άλλους, τους μετέφερε το πάθος του να δίνει ζωή σε καινούριες ιδέες. Κάπως έτσι ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε μια ομάδα έργου, που με αφοσίωση, αλλά και πολύ κέφι έκανε τη μεγαλύτερη τομή στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, οργώνοντας όλη την Ελλάδα και υποστηρίζοντας φορείς ψυχικής υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας. 

Ο Δημήτρης έστησε το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης του ΕΠΙΨΥ, όπου εκπαιδεύτηκε μεγάλο μέρος του προσωπικού των δομών ψυχικής υγείας. Συντόνισε το Πρόγραμμα «Δραστηριότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την υποστήριξη ψυχικά πασχόντων ατόμων – Συνέργια» στην κοινοτική πρωτοβουλία ΕQUAL,τις δράσεις για τον Αποϊδρυματισμό του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Καρδίτσας και του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΚΑΑΠ) Βούλας.

Το 2009 ανέλαβε το στήσιμο και τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παπάγου- Χολαργού, την διοικητική ευθύνη του οποίου είχε μέχρι σήμερα.

Τελευταία του δουλειά η κατάθεση πρότασης στο Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Καθηγητή Νίκο Στεφανή για τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, που έγινε δεκτή, νομοθετήθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της. 

Πίσω από όλα τα μεγάλα έργα του ΕΠΙΨΥ στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας ήταν πάντα ο Δημήτρης, γιατί στα δύσκολα και τα σημαντικά, το ΕΠΙΨΥ ήξερε ότι μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να το βγάλει ασπροπρόσωπο και αυτός ήταν ο Δημήτρης.

Πρότεινε καινούριες δράσεις, και με την τεχνογνωσία και την άοκνη εργασία του συνέβαλε ουσιαστικά στην πραγματοποίησή τους. 

Ο Δημήτρης, που παρά τα όσα είχε προσφέρει, δεν έβγαινε μπροστά, προτιμούσε τη δουλειά πίσω από τα φώτα.

Ο ακέραιος χαρακτήρας του, η ανάγκη του να κάνει πράγματα για τους άλλους, η αδιαφορία του για προσωπική προβολή, το πραγματικό ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους, ήταν τα στοιχεία που σφράγισαν όλη την επαγγελματική του διαδρομή. 

Το ΕΠΙΨΥ του οφείλει πολλά, εμείς που δουλέψαμε και ζήσαμε μαζί του περισσότερα.

Θα μας λείψει ο εμπνευσμένος συνάδελφος, ο στοργικός φίλος, θα μας λείψει ο υπέροχος άνθρωπος.

Δημήτρη, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θα σε νιώθουμε πάντα δίπλα μας σε κάθε τι καινούριο, σε κάθε τι οραματικό, σε κάθε τι ανιδιοτελές. 

Αλίκη, Φανή, πρέπει να αισθάνεστε πολύ περήφανες, που είχατε τον Δημήτρη στην ζωή σας.