ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΕΥΓΟΥΣ

by Epipsi
Εμφανίσεις: 1671

To E.Π.Ι.Ψ.Υ. σε συνεργασία με την Α΄ και την Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ διοργανώνουν το Τετραετές Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους 2022-2026. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ψυχιάτρους, παιδοψυχίατρους και ψυχολόγους με άδεια άσκησης επαγγέλματος και επαρκή κλινική πείρα. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών και να κατέχουν επαρκώς την Αγγλική γλώσσα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους λειτουργεί από το 1992 και έχει συνολική διάρκεια 700 εκπαιδευτικών ωρών. Είναι προσανατολισμένο σε ένα συστημικό - απαρτιωτικό θεωρητικό μοντέλο και διαρθρώνεται ως εξής:

Ο πρώτος διετής κύκλος περιλαμβάνει 32 συνολικά τετράωρες εκπαιδευτικές συνεδρίες (16 ανά έτος) με θεωρητικά μαθήματα και βιβλιογραφική ανασκόπηση, παρουσίαση περιπτώσεων με προσομοιώσεις και χρήση video, καθώς και ανάλυση-συζήτηση περιπτώσεων. Κατά το δεύτερο έτος προβλέπεται επιπλέον τετράμηνη παρακολούθηση του Ιατρείου Οικογένειας της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο εκπαιδευόμενος συμμετέχει ως μέλος της θεραπευτικής ομάδας πίσω από τον μονόδρομο καθρέπτη.Στο τέλος της διετίας οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να γράψουν μια εργασία βασιζόμενη σε μελέτη σύγχρονης βιβλιογραφίας και την επεξεργασία ενός θεωρητικού / κλινικού θέματος.

Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών α΄ διετούς κύκλου : 280

Ο δεύτερος διετής κύκλος είναι επικεντρωμένος στην θεραπευτική πρακτική και στην εποπτεία της. Οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν ως συν-θεραπευτές τέσσερις τουλάχιστον οικογένειες και ζεύγη με ζωντανή εποπτεία. H ομαδική εποπτεία πραγματοποιείται σε 20 τετράωρες εποπτικές συνεδρίες (10 ανά έτος), κατά την διάρκεια των οποίων λαμβάνει χώρα επεξεργασία κλινικών περιστατικών και θεωρητικών θεμάτων. Τρεις ακόμη εποπτικές συνεδρίες, διάρκειας μιας ημέρας η καθεμιά, διεξάγονται με προσκεκλημένο επόπτη – θεραπευτή.

Παρέχονται επίσης 20 δίωρες ομαδικές συνεδρίες προσωπικής  διεργασίας (10 ανά έτος).

Στο τέλος της διετίας οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να παρουσιάσουν εργασία βασιζόμενη σε θεωρητικές έννοιες, μελέτη της βιβλιογραφίας καθώς και ανάλυση μίας ή περισσότερων από τις κλινικές περιπτώσεις που ανέλαβαν ως συν-θεραπευτές.Τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο έτος έχουν δωδεκάμηνη διάρκεια.

Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών β΄ διετούς κύκλου: 420

Επιστημονικά υπεύθυνοι και διδάσκοντες του προγράμματος είναι η κα Β. Πομίνι, Δρ. Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, ΕΔΙΠ Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής   ΕΚΠΑ, ο κ. Ρ. Γουρνέλλης, Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, και ο κ. Β. Τομαράς, Δρ. Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Σύμβουλος Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής   ΕΚΠΑ.

Συνεργάτες εκπαίδευσης είναι οι κ.κ. Α. Αλεξοπούλου, Ψυχολόγος PhD,   Ρ. Γιαννάκη, Δρ. Παιδοψυχίατρος Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Α. Λεγάκη, Δρ. Ψυχολόγος ΕΔΙΠ Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Δ. Κόκκαλης, Παιδοψυχίατρος, Ε. Μέλλος, Ψυχίατρος, ΟΚΑΝΑ, Θ. Μουστεράκης, Ψυχολόγος, Ζ. Πανταζή, Ψυχολόγος Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Ξ. Παππά, Ψυχολόγος Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Μ. Σολδάτου, Ψυχολόγος Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

Μεταξύ των προσκεκλημένων εποπτών που έχουν μέχρι σήμερα συνεισφέρει στην εκπαίδευση ήταν και οι εξής:  P. Bertrando,  M. Borcsa, L. Boscolo, G. Cecchin, M. Coletti, A. Cooklin, R. De Bernart, G. Gorell Barnes, Κ. Θεοδωράκη, C. Jedda, H. Jenkins, M. Mariotti, S. Minuchin, Κ. Μπατσιαλάς, N. Losi, R. Papadopoulos,  Α. Προκοπίου, Φ. Τριανταφύλλου, V. Ugazio.

Το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι από το 2000 μέλος του Training Institute Chamber (TIC) – European Family Therapy Association (EFTA).

Για την λήψη πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η παρακολούθηση τουλάχιστον των 4/5  των εκπαιδευτικών ωρών του προγράμματος.  

Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και το δικαίωμα συμμετοχής για τον πρώτο διετή κύκλο ανέρχεται στο ποσό των 2800,00 ευρώ το οποίο καταβάλλεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση: με την εγγραφή,
  • 2η δόση: μέχρι    30/4/2023
  • 3η  δόση: μέχρι    30/9/2023
  • 4η  δόση: μέχρι  30/4/2024

Ο νέος διετής κύκλος θα αρχίσει τον Οκτώβριο 2022. Αιτήσεις υποβάλλονται στην γραμματεία του ΕΠΙΨΥ έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Συνοδεύονται από τα εξής δικαιολογητικά: Πλήρες βιογραφικό σημείωμα. Αντίγραφο πτυχίου και μεταπτυχιακών τίτλων.  Πτυχίο Αγγλικής γλώσσας. Αδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η αίτηση με τα δικαιολογητικά (βιογραφικό, αντίγραφο πτυχίο, άδεια άσκησης, κλπ) αποστέλλονται με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη εδώ.