Κέντρο - Νοσοκομείο Ημέρας 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής

by Argiris Stamou
Εμφανίσεις: 19168

nosokomeio hmeras

Το Κέντρο - Νοσοκομείο Ημέρας για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες στον 6ο Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής, κυρίως δε στις περιοχές Παπάγου, Χολαργού, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Αγ. Παρασκευής και Παιανίας, χωρίς να αποκλείονται και άτομα που διαμένουν σε άλλες περιοχές της περιφέρειας πρωτευούσης.

Απευθύνεται στον ενήλικο πληθυσμό των ψυχικά πασχόντων, για τους οποίους η 24ωρη ψυχιατρική νοσηλεία δεν είναι αναγκαία ενώ, η αντιμετώπιση τους σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου δεν επαρκεί. Το Νοσοκομείο Ημέρας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως οι ψυχώσεις, αποτρέποντας έτσι τη νοσηλεία τους σε 24ωρη  βάση.
Άρχισε να δέχεται ασθενείς τον Απρίλιο του 2009. Προηγήθηκε μια περίοδος εκπαίδευσης του προσωπικού, σε θεωρητικό και πρακτικό  επίπεδο, που διήρκεσε δύο μήνες (Δεκέμβριος του 2008 και Ιανουάριος του 2009) και ακολούθησε η προετοιμασία της λειτουργίας της μονάδας, η οποία περιελάμβανε ενημερωτικές επαφές με τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής, κατάστρωση του εβδομαδιαίου προγράμματος λειτουργίας της μονάδας, δημιουργία των απαραίτητων εντύπων ( όπως φύλλο νοσηλείας των ασθενών, κοινωνικό ιστορικό, έντυπο intake, συνέντευξης εκτίμησης) κ.α.

Τα άτομα που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Ημέρας παραπέμπονται από άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας ή επικοινωνούν με δική τους πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα οι πρώτοι εικοσιπέντε ασθενείς του Κέντρου - Νοσοκομείου Ημέρας προέρχονται από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, τις Ψυχιατρικές Κλινικές των γειτονικών Νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία», από ιδιώτες ψυχιάτρους  και από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. με το οποίο, εκτός από τη χωρική γειτνίαση, υπάρχει οργανική και ολοκληρωμένη διασύνδεση με κοινή στόχευση την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας του τοπικού πληθυσμού.

Κάθε παραπομπή ακολουθείται από μία «συνέντευξη εκτίμησης» στην οποία μετέχει και η οικογένεια του ασθενούς ή τουλάχιστον ένα μέλος της. Στη συνέντευξη αυτή αξιολογείται η καταλληλότητα του ασθενούς για το θεραπευτικό πρόγραμμα, συζητούνται οι προσδοκίες και όροι της συνεργασίας του ασθενούς και της οικογένειας με το Κέντρο και τίθενται οι θεραπευτικοί στόχοι.

Το προσωπικό του Κέντρου-Νοσοκομείου Ημέρας απαρτίζεται από τρεις Ψυχιάτρους, τρεις Ψυχολόγους, ένα Κοινωνικό Λειτουργό, καθώς και διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν τη λειτουργία της μονάδας, σε καθημερινή βάση, για απόκτηση κλινικής εμπειρίας ή την προετοιμασία τους για να στελεχώσουν παρόμοιες μονάδες. Το Κέντρο δεν μπορεί να καλύψει άτομα με κύριο πρόβλημα την ουσιοεξάρτηση και τον αλκοολισμό ή τη νοητική υστέρηση. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων του Κέντρου- Νοσοκομείου Ημέρας ανέρχεται σήμερα στους 32. Οι ασθενείς προσέρχονται καθημερινά εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στις 9.00 το πρωί και φεύγουν στις 2.00 το μεσημέρι, αφού γευματίσουν.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα, που ακολουθούν, περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές, βιολογικές και κοινωνικοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

 • Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει ομαδική ψυχοθεραπεία καθημερινά και οικογενειακή θεραπεία σε δεκαπενθήμερη συνήθως βάση.
 • Η βιολογική προσέγγιση είναι φαρμακοθεραπεία που καλύπτει όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες της εβδομάδας.
 • Οι κοινωνικοθεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν εργοθεραπεία, ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, προαγωγής δεξιοτήτων και ενημέρωσης, ομάδα τέχνης, ομάδα θεάτρου,  κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

Εκτός της πλήρους φαρμακευτικής αγωγής (που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών) το Κέντρο - Νοσοκομείο Ημέρας εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις,συνεργαζόμενο με τις άλλες υπηρεσίες υγείας του Τομέα.

Η λειτουργία του Κέντρου - Νοσοκομείου Ημέρας βασίζεται στις αρχές της Θεραπευτικής Κοινότητας, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

 • η συμμετοχή των θεραπευομένων στη διοίκηση και λειτουργία της μονάδας
 • η χρήση ομαδικών διεργασιών με στόχο την κοινωνικοποίηση,
 • η άμεση και συνεχής επικοινωνία μεταξύ θεραπευομένων και προσωπικού,
 • η στενή συνεργασία όλου του προσωπικού στο θεραπευτικό έργο.

Η θεραπευτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο Ημέρας από τις αρχές της Θεραπευτικής Κοινότητας και ο συνδυασμός των ψυχοθεραπευτικών, βιολογικών και κοινωνικοθεραπευτικών προσεγγίσεων επιδιώκουν:

 • την κοινωνικοποίηση του θεραπευομένου, τον περιορισμό της οπισθοδρόμησής του και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης του στην εξωτερική πραγματικότητα,
 • τη σφαιρική, πιο αποτελεσματική, αντιμετώπιση της ψυχοπαθολογίας του,
 • το ρεαλιστικό σχεδιασμό της επαγγελματικής του αποκατάστασης,
 • τη συνεργασία με την οικογένεια του θεραπευομένου και τον συντονισμό της με τους παραπάνω θεραπευτικούς στόχους.

Υποδομή

Το Κέντρο – Νοσοκομείο Ημέρας μαζί με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας καλύπτουν μια έκταση 676 τ.μ., εκ των οποίων οι αμιγείς χώροι του Κέντρου-Νοσοκομείου Ημέρας είναι 276 τ.μ., ενώ άλλα 144 τ.μ. αφορούν κοινούς χώρους του Κέντρου-Νοσοκομείου Ημέρας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.  Στους χώρους του Κέντρου-Νοσοκομείου Ημέρας περιλαμβάνονται αίθουσα υποδοχής –αναμονής, αίθουσα εργoθεραπείας και κοινωνικοθεραπευτικών δραστηριοτήτων, αίθουσα ομαδικής ψυχοθεραπείας, αίθουσα συγκεντρώσεων του προσωπικού, γραφεία του προσωπικού και συνεντεύξεων, τραπεζαρία κουζίνα , WC (και για Α.Μ.Ε.Α.) κ.α..  Στους κοινούς χώρους του Κέντρου-Νοσοκομείου Ημέρας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας περιλαμβάνονται μία μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων, εκπαιδευτική μονάδα με μονόδρομο καθρέφτη και δωμάτιο με ένα νοσηλευτικό κρεβάτι για έκτακτες ανάγκες.
Όλοι οι χώροι κλιματίζονται και είναι κατάλληλα επιπλωμένοι και εξοπλισμένοι.

Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου - Νοσοκομείου Ημέρας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ Ι. Μαντωνάκης

 

Επιστημονικά  Υπεύθυνος του Κέντρου- Νοσοκομείου Ημέρας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. είναι ο κ. Χρήστος Στεντούμης, Ψυχίατρος.