Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη

by Argiris Stamou
Εμφανίσεις: 11233

grammh vohtheias

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 210 6515600 η οποία μετατράπηκε στον τετραψήφιο αριθμό 1034 λειτούργησε από τις 12 Μαΐου 2008 μέχρι τον Ιούνιο 2014, οπότε και σταμάτησε ελλείψει χρηματοδότησης. Επρόκειτο για μια εμπιστευτική, πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσία, που είχε ως στόχο να καλύψει το κενό πληροφόρησης και υποστήριξης που υπάρχει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και ειδικότερα στο θέμα της κατάθλιψης.
Η Γραμμή Βοήθειας στελεχώθηκε από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Προγράμματος «αντί-στίγμα», υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων, και παρείχε:

  • επιστημονικά τεκμηριωμένες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την κατάθλιψη και γενικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας
  • συναισθηματική στήριξη και βοήθεια
  • ενημέρωση για τις διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του ενδιαφερομένου και παραπομπή του, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στη Γραμμή Βοήθειας μπορούσε να τηλεφωνήσει οποιοσδήποτε ένιωθε την ανάγκη να επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η Γραμμή Βοήθειας ήταν παράλληλα, ένα μέσο κινητοποίησης των ατόμων που είχαν ανάγκη, ώστε να απευθυνθούν περαιτέρω σε κάποια υπηρεσία ψυχικής υγείας. Οι υπηρεσίες στις οποίες παραπέμπονταν οι ενδιαφερόμενοι ήταν αποκλειστικά εκείνες που ήταν εγκεκριμένες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επιστημονικά Υπεύθυνη της Γραμμής ήταν η Αναπλ. Καθ. Μαρίνα Οικονόμου